Autonoom rijden

De vraag naar geautomatiseerde veiligheidssystemen en zelfrijdende functies heeft een grote drang naar uitgebreide, allesomvattende computersystemen in onze auto’s gemaakt. Heden worden al veel auto’s uitgerust met allerlei camera’s om niet alleen de auto te ‘pimpen’ maar ook het rijden veiliger en makkelijker te maken. Denk maar aan de ‘dash-cam’ en vele navigatiesystemen die vroeger extra opties waren maar vandaag vaak tot het basispakket horen wanneer we een nieuwe auto kopen. Ook hebben Tesla en andere fabrikanten al laten uitschijnen dat de zijspiegels makkelijk te vervangen zijn door eenvoudige camera’s.

In een auto stappen, de bestemming ingeven en gewoon lekker genieten van een kopje koffie en het lezen van de krant terwijl de wagen je naar jouw gekozen bestemming brengt, is nog niet mogelijk op dit moment. Toch zetten autofabrikanten alsmaar een stap dichter naar volledig zelfrijdende auto’s.

Tesla

%d0%bc%d0%bc%d0%be51De automaker Tesla heeft geen plannen om van vandaag op morgen volledig zelfrijdende auto’s op de markt te brengen. Het bedrijf heeft liever de voorkeur zijn auto’s stapsgewijs te kenmerken met ‘zelfrijdend’ tot de auto’s uiteindelijk geen chauffeur meer nodig hebben en daar denkt de autofabrikant nog minstens enkele jaren voor nodig te hebben.

Toch is de autofabrikant Tesla de eerste die recent zijn Model S deels zelfrijdend heeft gemaakt door middel van een update van de reeds bestaande software. Deze update heeft gezorgd voor uitbreiding van de reeds bestaande cruise control. Een functie die erom bekend staat de auto in één rijstrook van de snelweg te houden en er tevens voor te zorgen dat er een veilige afstand wordt behouden met eventuele voorliggers. Met de vernieuwing in de cruise control kan de Tesla Model S ook van rijstrook veranderen door middel van de richtingsaanwijzers te gebruiken. De auto verplaatst zich dan naar de andere rijstrook wanneer het veilig is. Bij een lage snelheid kan de parkeerfunctie op de computer geselecteerd worden waardoor het Model S zichzelf door middel van ingebouwde camera’s parkeert.

Google

%d0%bc%d0%bc%d0%be52Al jaren praat Google enthousiast over haar ambitie om volledige zelfrijdende wagens op de markt te brengen. Net als het verkopen van de software die de bouw van zelfrijdende auto’s mogelijk maakt.

Tot nu toe gebruikte google enkel omgebouwde modellen, maar in 2014 bouwde Google een volledig nieuw prototype dat plaats biedt aan 2 passagiers en wat extra bagage. Het kleine wagentje heeft geen zijspiegels, stuur, noch rem -en gaspedaal. Starten en stoppen gebeurt met een druk op een knop. Eens het wagentje begint te bollen kunnen de passagiers hun route volgen via een scherm. En gelukkig is het maar een prototype want het wagentje heeft zelfs geen radio! Dit prototype wordt sinds 2014 en de komende jaren op de weg getest in Californië. Zoals de vele deskundigen verwacht ook Google dat een volledig zelfrijdende auto voor het publiek te verkrijgen zou kunnen zijn.

Andere fabrikanten

Ook Ford heeft een prototype van een zelfrijdende Fusion Hybrid gebouwd en General Motors heeft de ambitie om een vloot zelfrijdende taxi’s op de baan te krijgen, maar dit lijkt door de wetgeving belemmerd.

Comments are closed.