Wat is een 3D printer?

%d0%bc%d0%bc%d0%be533D printen is een proces om voorwerpen in 3D uit een digitaal bestand te printen.

De creatie van een 3D gedrukt voorwerp wordt bereikt met toevoeging van meerdere stoffen. Elke stof vormt een laag en alle opeenvolgende lagen van het toegevoegde materiaal vormen uiteindelijk het voorwerp. Elke laag waaruit een 3D geprint voorwerp ontstaat, kan worden gezien als een blok heerlijke Gouda versneden in fijne horizontale sneetjes. Het 3D printen lijkt een vrij ingewikkeld proces, maar uiteindelijk valt het nog allemaal mee.

Hoe werkt een 3D printer?

Het 3D printproces begint allemaal met het maken van een virtueel ontwerp van het voorwerp dat u wilt printen. Dit virtueel ontwerp is bijvoorbeeld een CAD (Computer Aided Design) bestand. Het CAD-bestand wordt dan gemaakt met behulp van een 3D-modeling applicatie of met een 3D-scanner. Een 3D scanner kan een 3D digitale kopie maken van een reeds bestaand voorwerp.

Wanneer een 3D model klaar is, is de volgende stap het model voorbereiden om het 3D afdrukbaar te maken.

Van 3D-model naar 3D-printer

%d0%bc%d0%bc%d0%be54Een 3D-model dient voorbereid te worden alvorens het klaar is om 3D geprint te worden. Deze handeling is wat men noemt ‘snijden’. Het snijproces verdeeld het 3D model in honderden of duizenden horizontale lagen en wordt gedaan met de juiste software.

Soms kan een 3D-model worden gesneden vanuit een 3D-modeling software-applicatie. Ook is het mogelijk dat u gedwongen wordt om een bepaald instrument of voorwerp te gebruiken in het snijproces. Het snijden is dus deels afhankelijk van welke 3D-printer u gebruikt.

Wanneer het 3D-model is gesneden, bent u klaar om het te voeden om uw 3D-printer. Volledig afhankelijk van welk merk en type 3D-printer u hebt, kan het voeden gebeuren via USB, SD of wifi. Het bestand wordt dan geladen in de 3D-printer en wanneer het volledig geladen is, is het bestand klaar om laag per laag geprint te worden door de 3D-printer.

Proces en technologie

Niet alle 3D-printers maken gebruik van dezelfde technologie. Er zijn verschillende manieren om 3D te printen en alle beschikbare printers bepalen uiteindelijk het 3D-voorwerp naar gelang de manier waarop de lagen worden gebouwd om tot het uiteindelijke voorwerp te komen. Sommige methoden gebruiken smelt- of verwekingsmateriaal om de lagen te produceren. Selective laser sintering (SLS) en Fused Deposition Modeling (FDM) zijn de meest voorkomende technologieën die deze manier van 3D printen gebruiken.

Een andere methode is wanneer we spreken over het laag per laag uitharden van een foto-reactief hars met een UV-laser of een soortgelijke krachtbron. De meest voorkomende technologie met behulp van deze methode wordt stereolithografie (SLA) genoemd.

Voorbeelden en gebruik van 3D-printen

%d0%bc%d0%bc%d0%be55Architecten gebruiken 3D-printing voor hun schaalmodellen & maquettes. In de gezondheidszorg worden protheses of menselijk weefsel geprint met de 3D printer. En in de entertainmentindustrie worden bijvoorbeeld filmsteunen geprint met de 3D printer.

Nog andere voorbeelden van 3D printen zijn: het reconstrueren van fossielen in de paleontologie, het repliceren van oude voorwerpen in de archeologie, de reconstructie van botten en lichaamsdelen in de forensische pathologie en het reconstrueren van zwaar beschadigd bewijs in onderzoeken van criminele aard.

3D-printing industrie

Er wordt verwacht dat het wereldwijd 3D-printen alleen maar zal toenemen. Sinds het ontstaan, kende het 3D-printen alleen maar een ongekende groei en zelfs passende verbeteringen. Geen enkele industrie lijkt nog zonder het 3D-printen te kunnen. Niet alleen de technologie maar ook onze manier van leven en hoe we werken of onze dagtaken verrichten, zal hierdoor veranderen.

Comments are closed.